Home » Храм Светог Преображења Христовог

Храм Светог Преображења Христовог

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Храм Светог Преображења Христовог

Храм Светог Преображења Христовог налази се у селу Стубал, 9 км од Владичиног Хана (стари пут Владичин Хан – Врање). Црква је подигнута на врху узвишења и непосредно се може сагледати са јужне, западне и северне стране. Источна страна цркве је на самој ивици стрмог узвишења, па је њу могуће видети само из даљине, са пута у подножју брда на коме се налази.

Црква има правоугаону подужну основу, а по типу је једнобродна грађевина. На источној страни је велики камени крст, који је постављен 1994. године, када је обнављана. Тада је метални крст, који се налазио на том месту, постављен изнад главне капије.

Црква је подигнута на стени и сазидана од камених блокова. На западној страни зида је звоник касније подигнут.

Од зидног сликарства сачувана је само једна фреска и то на јужном зиду наоса, између два улаза. На њој се налази представа Христовог Преображења. У цркви се налази иконостас са 21 иконом.

Постоји легенда о начину постанка цркве. По њој, место где ће црква бити саграђена, одредио је Краљевић Марко, бацавши топуз из Вртакиње места код Јелашнице. Топуз је бацао три пута. Он би сваки пут падао на врх брда да би се затим скотрљао у подножју. Људи из села су цркву градили у подножју брда међутим, оно што подигну дању, анђели су ноћу преносили на врх, јер се и Христос преобразио на врху брда Тавор а не у подножју.

Црква је иначе позната као Стубалска црква, Бела црква или Маркова црква. По сведочењу свештеника, женама је раније био забрањен приступ и оне су причест чекале испред капије.

Храм је проглашен за непокретно културно добро и као споменик културе под окриљем је Завода за заштиту споменика културе Ниш од 1991. године.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије