Home » Традиционална манифестација Видовдански дани

Традиционална манифестација Видовдански дани

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Видовдански дани 2023

Традиционална манифестација „Видовдански дани“ ове године почела је 24. јуна јубиларним концертом КУД-а „Бранислав Нушић“, на коме је ово друштво обележило 40 година непрекидног рада и 95 година постојања. У хали спортова, на одушевљење бројне публике, наступило је 154 бивших и садашњих извођача-фолклориста овог друштва.

Другог дана манифестације, одржан је традиционални девети по реду, Видовдански мини рукометни турнир. У вечерњим часовима у Центру културе отворена је изложба фотографија Зорана Радосављевића под називом „Ранохришћанске гробнице југа Србије“.

Трећи дан програмског дешавања обележила је представа „Пепељуга“ у извођењу дечјег аматерског позоришта „Црвенкапа“ и Поетско – музичко вече. Пред ханском публиком у Центру културе, наступили су песници Витезовог каравана на челу са чувеним песником Недељком Попадићем. Музички део програма, чинили су чланови хора „Матерња Мелодија“ под патронатом професора Милана Симоновића, Коста Динић – солиста на гитари, Вук Костадиновић – солиста на хармоници, Никола Стаменковић- тенор у пратњи солисте на хармоници Андрије Младеновића и Неда Стаменковић – солиста на виолини.

Четвртог дана манифестације, у Храму Светог кнеза Лазара одржано је богослужење а затим је у Центру културе одржана беседа. Проф. др Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу говорио je на тему „Видовдан у савременој српској историји“. У наставку програма, наступио је лесковачки вокално – инструментални црквени ансамбл „Бранко“.

На сам дан Видовдана 28. јуна, када Владичин Хан слави градску а Храм Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика храмовну славу, Свечана литургија у Храму Светог кнеза Лазара, литије улицама града, парастос жртвама НАТО агресије код спомен плоче и сечење славског колача код Крста чинили су  традиционални славски протокол.

Као завршни део Видовданских свечаности, најуспешнијим ученицима основних и средњих школа, професорима и заслужним грађанима, уручене су Видовданске награде и признања.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије