Home » Планина Кукавица

Планина Кукавица

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Планина Кукавица

Планина Кукавица, једна је од планина наше земље чије природне лепоте и благодети још увек нису сасвим истражене. Она крије многе тајне и лепоте што јој даје додатну чар и ноту мистерије.  Кукавица је оаза мира и релаксације. Планина која би тек требало да доживи прави процват.

Простире се на територији Владичиног Хана, Лесковца и Врања, између Врањске и Лесковачке котлине, Грделичке клисуре и долине реке Ветернице. Највиши врх, Влајна (1.441м) налази се на територији општине Владичин Хан. Ту је смештена најзначајнија метеоролошка станица за југ Србије. На јужном делу планине, уздижу се два врха Облик (1.310 m) и Грот (1.327 m), палеовулканске купе које се због својих правилних, купастих, облика понекад наводе као засебне планине.

Кукавица је покривена густом, преовлађујуће буковом и храстовом шумом и у мањој мери четинарском. Најпознатија је златна буква, која је део истоименог природног резервата и убраја се у најквалитетније дрво ове врсте у Србији. Богатство флоре ове планине употпуњују и друге биљне врсте, дивља малина, купина, печурке, лековито и зачинско биље.

Ништа мање богат је и животињски свет. Кукавица је станиште бројних животињских врста од којих се посебно издвајају дивља свиња, лисица, срна и вук од крупне дивљачи а од ситне дивљачи фазан, дивљи голуб, зец, веверица и јазавац. Као складан екосистем бројне флоре и фауне, са водотоковима међу којима се истиче преко 50 извора питке воде, Кукавица је један од најзначајнијих туристичких потенцијала ханске општине.

На обронцима Кукавице изнад кањона Вучјанске реке на 550 метара надморске висине налази се археолошки локалитет и културно добро, утврђење Скобаљић град.

На овој планини постоје и два смештајна објекта, Ловачки дом ’’Кукавица’’ у власништву ЈП ’’Србијашуме’’ Шумско газдинство Врање и Планинарски дом ’’Прека вода’’ под ингеренцијом ПСК „Кукавица“ Лесковац.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије