Home » Манастир Успења Пресвете Богородице

Манастир Успења Пресвете Богородице

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Манастир Успења Пресвете Богородице

Манастир Успења Пресвете Богородице налази се у селу Мртвица, 14 км од Владичиног Хана, на излазу из Грделичке клисуре. Смештен је на платоу једва ширем од самог манастира, са којег се пружа величанствен поглед на околину. Грађевина је необична, због разноликости облика и градитељских фаза. Према предању, првобитна култна грађевина манастира потиче још из краја V или почетак VI века.

Комплетна црква је осликана у византијском стилу, а зидно сликарство датира из XIX века (1866. година). У припрати се разазнаје више слојева. Доминира живопис из XVII века, испод којег се назиру трагови неког старијег слоја, што указује на вишевековно постојање ове цркве. На иконостасу, који датира из друге половине XIX века, налази се 25 икона.

Стену окомитих одсека на чијем платоу лежи манастир, мештани зову Мађерница. Манастир успон доживљава у време Немањића када су се бројни српски витезови баш на овом месту причешћивали.

Звонара је дрвена, саграђена 2008. године, а на њој се налази звоно са грбом Краљевине Србије и текстом. У периоду од 2000. године до данас обновљени су фасада цркве и кровни покривач а у непосредној близини подигнут је нови манастирски конак.

Манастир је проглашен за непокретно културно добро од ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА и као споменик културе под окриљем је Завода за заштиту споменика културе Ниш од 1988. године.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије