Home » Манастир Светог пророка Илије

Манастир Светог пророка Илије

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Манастир Светог пророка Илије

Налази се у селу Кацапун, 13 км од  Владичиног Хана (стари пут Владичин Хан – Врање). Посвећен је Светом пророку Илији громовнику. Манастир су изградили Немањићи јер се налазио на путу за Хиландар. Изграђен је у XIV веку на темељима старог манастира.

То је једна од најстаријих хришћанских светиња на подручју Православне епархије врањске. Манастирска црква је једнобродна и малих димензија, зидана од грубо тесаних камених блокова, лепљених блатом и зато представља споменик културе и духовности од изузетног значаја. У цркви се налазе делови зидног сликарства, као и иконостас са 21 иконом. На основу археолошких података фреске у манастиру, први пут су осликане у XVI веку, византијским иконописом. У периоду од 2005. године до данас извршена је обнова цркве и изградња новог монашког конака.

Уз сам манастирски комплекс протиче поток чисте планинске воде. У околини манастира, налази се неколико лековитих извора. Путеви до њих су приступачни и богати природним лепотама.

Манастир је проглашен за непокретно културно добро и као споменик културе под окриљем је Завода за заштиту споменика културе Ниш од 1982. године.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије