Home » КУД „Бранислав Нушић“

КУД „Бранислав Нушић“

by djoledjole309
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

КУД „Бранислав Нушић“

КУД „Бранислав Нушић“, почело је са радом тридесетих година прошлог века и све до осамдесетих, радило је повремено. Од 1983. године до данас ради у континуитету.

Броји око 250 чланова разврстаних у узрасне категорије: школа фолклора, млађа група деце, старија група деце, омладински узраст и ветерани. Друштво своје пробе реализује у адекватним просторијама установе Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство. На челу друштва је Ненад Јаковљевић, уметнички руководилац и кореограф.

Чланови фолклора кроз игру и песму, показују обичаје из различитих делова Србије: Владичиног Хана, Врања, Босилеграда, Влашких предела, Шумадије и других крајева Србије. Љубав према игри и свом народу, концерти, путовања, дружење, само су нека обележја ове врсте уметности и хобија. Неговањем традиције и очувањем интегритета српског народа, друштво својом оригиналношћу плени и осваја многобројна признања.

КУД „Бранислав Нушић“ кроз игру и песму, промовише Владичин Хан не само у Србији већ и широм Европе. Балкански фестивал фолклора у Ћустендилу био је прва одредница и први велики успех друштва. Следили су фестивали у Грчкој, на Криту, Бугарској, Румунији, Мађарској, Немачкој, Турској и другим земљама.

КУД „Бранислав Нушић“ чине раздрагани и разиграни заљубљеници у фолклор који у ношњи и опанцима, кроз игру и песму, осим што негују и чувају идентитет српског народа, шире љубав, пријатељство, заједништво и срећу.

ВАЛДИЧИН хан
Линк води до виртуелне туре општине Владичин Хан

Повезане категорије